Què hem parlat a la trobada “Persones Sense Llar a Badalona” amb motiu del Dia Mundial?

Notícies de Taula Sense Llar

29/11/2018

El passat 26 de novembre, amb motiu del Dia Mundial de les Persones Sense Llar, la Taula Sense Llar de Badalona va organitzar una trobada de reflexió sobre aquesta realitat al Centre Cívic La Salut. Cinquanta persones es van sumar a la iniciativa per preguntar-nos tots plegats sobre les causes que hi ha al darrere i reflexionar sobre què podem fer-hi. Entre els assistents hi havia voluntaris del recompte de persones sense llar realitzat a Badalona el passat mes de maig.

Què hem parlat a la trobada “Persones Sense Llar a Badalona” amb motiu del Dia Mundial?

 

Retorn de les dades de l’últim recompte

L’acte va començar amb un retorn de les dades obtingudes en els diversos recomptes de persones sense llar realitzats en municipis de Catalunya. Podeu consultar amb més profunditat aquests resultats, i els de l’últim recompte de Badalona, en aquest enllaç al document. A la presentació es va recordar que gràcies a 197 voluntaris es van comptabilitzar 57 persones que dormien al carrer a la ciutat de Badalona el 16 de maig. I que els recomptes són una fotografia d’una nit determinada, que són una xifra de mínims però que ajuden a dimensionar la problemàtica i també contribueixen a la sensibilització.

Conèixer la realitat de les persones sense llar

Des de Càritas, entitat membre de la Taula Sense Llar de Badalona, es va presentar el treball “Persones sense llar a Badalona, una realitat punyent” fruit de la reflexió de la Comissió Mixta de l’entitat, formada per persones amb diferents perspectives de l’àmbit: persones voluntàries, persones que han passat per la situació i tècnics que hi treballen cada dia. A través de les seves experiències, han realitzat un treball de camp on s’analitzen algunes de les causes personals i estructurals que porten a la situació de sense llar.

Al llarg de la presentació, vam poder conèixer els sentiments i la situació de les persones que viuen al carrer, com la por, la culpa, la desconfiança, la pèrdua dels vincles i lligams familiars, la manca de drets, i les dificultats per poder sortir-se’n d’aquesta realitat, que es converteix en un procés lent, però possible amb l’acompanyament i els mitjans adequats. Podeu consultar el document sencer en aquest enllaç.

També vam conèixer dos testimonis, el de la Marisa, exemple de superació i força, que ens va explicar la seva experiència al carrer i el seu procés de canvi, i com avui col·labora com a voluntària per acompanyar i donar suport a d’altres persones que viuen en aquesta situació. I l’experiència personal i professional de la Laia, tècnica al centre diürn Folre, en el qual dona suport i acompanyament a les persones sense llar de Badalona.

Després d’escoltar aquests testimonis, cadascun dels assistents va poder reflexionar sobre “com vivim aquesta realitat” i “com podríem canviar-la” escrivint algunes d’aquestes reflexions i compartint-les amb la resta d’assistents en veu alta: el treball conjunt, escoltar, l’empatia, la no vulneració de drets, la inclusió, l’acompanyament, la importància de crear vincles, fer visibles a les persones que pateixen aquesta situació…  Cadascuna d’aquestes frases es van penjar de forma simbòlica en diverses siluetes de persones sense llar que hi havia distribuïdes a la sala per mostrar la importància de donar visibilitat a aquesta realitat que viuen actualment moltes persones.

Voluntariat Sense Llar a Badalona

Dins de la web de la Taula Sense Llar de Badalona s’ha creat l’apartat “Voluntariat” on les entitats que formen part de la Taula presentem els serveis i projectes per als quals necessiten el suport de persones voluntàries: www.taulasensellarbadalona.cat/voluntariat A la trobada del 26 de novembre es va animar als assistents a consultar aquestes oportunitats de voluntariat i a apuntar-se per continuar lluitant contra el sensellarisme a Badalona.

Si t’ha agradat, pots compartir a:

0 Comentaris

Enviar un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.